Over ons
Het Inloophuis Passie voor iedereen.
Het bestuur per 1 juli 2024
Hannie Reeuwijk, voorzitter bestuur
Peter van der Mee, penningmeester
Joke Stoop, secretaris
Giny Smits, algemeen bestuurslid
Johan Tijink, algemeen bestuurslid
Commissie van Aanbeveling
De Stichting Inloophuis Passie weet zich sinds enige jaren gesteund door een Commissie van Aanbeveling.
De leden van deze commissie brengen het Inloophuis op een positieve manier onder de aandacht binnen het netwerk waarmee ze contact onderhouden vanuit de functie die ze bekleden of hebben bekleed. Zo zorgt deze commissie ervoor dat de Stichting meer bekendheid krijgt in de Lelystadse samenleving en dat de ideële doelstellingen ook die aandacht krijgen die zij verdienen. Ook adviseert de Commissie van Aanbeveling de Stichting waar nodig om de uitvoering van haar activiteiten te verbeteren.
De Commissie van Aanbeveling houdt zich uitdrukkelijk niet bezig met sponsorwerving of enige andere wijze van fondsenwerving. Hieronder staan de namen van de leden van de Commissie van Aanbeveling. Tevens geven ze aan waarom ze onze Stichting steunen.
Klasien van Olst
Grondlegger van het Inloophuis
Ik draag Inloophuis Passie een warm hart toe. Kanker heb je niet alleen. Een mooie, warme ontmoetingsplek om je verhaal kwijt te kunnen.
Matthé Bollen
Internist-Oncoloog St Jansdal Lelystad-Harderwijk
In het ziekenhuis proberen wij medisch gezien de best mogelijke behandelingen en zorg te geven. Samen en in overleg met de patiënt.
Maar een patiënt is gelukkig zoveel meer dan zijn of haar ziekte.
Het Inloophuis vervult deze behoefte met Passie!
Warmte, gezelligheid en jezelf kunnen zijn. Ontspanning, creatie, educatie en elkaar helpen. Daar staan zij voor.
Al heel veel jaren voel ik me betrokken.
Ineke Bakker
Voormalig plaatsvervangend burgemeester
Ik vind het een eer om als lid van de commissie van aanbeveling bij het Inloophuis Passie betrokken te mogen zijn.
Als waarnemend burgemeester van Lelystad heb ik kunnen ervaren hoe belangrijk dit Inloophuis is voor mensen die met de ziekte kanker te maken krijgen. De patiënten, de familie en vrienden van patiënten, iedereen is welkom voor een gesprek, steun, afleiding en hulp.
Bij Inloophuis Passie ervaar je wat de samenleving voor elkaar doet. De inzet van alle vrijwilligers voor de mensen die op wat voor manier te maken krijgen met kanker is geweldig.
Het Inloophuis Passie is ook een welkome aanvulling op de professionele zorg. Laagdrempelig en warm.
Alweer ruim 10 jaar het Inloophuis Passie bewezen dat het fijn is om er voor elkaar te zijn en een plek te creëren waar mensen, ongeacht leeftijd of achtergrond, die te maken krijgen met kanker elkaar kunnen bemoedigen en steun kunnen bieden.
Evelien Jacobs-Derks
Praktijkverpleegkundige Intensieve zorg Huisartsenpraktijk Mangard en Warande
Na een aantal jaren als bestuurslid, nu in de Commissie van Aanbeveling.
Bij Inloophuis Passie hebben we een geweldige groep vrijwilligers en coördinatoren die zorgen dat mensen met kanker en/of kanker in hun omgeving een plek hebben om samen te komen. Er wordt veel georganiseerd voor de gasten. Iedereen kan er zichzelf zijn. Ik heb ervaren hoeveel steun mensen hebben aan het Inloophuis en daarom blijf ik het op deze manier heel graag vertegenwoordigen!
Jop Fackeldey
Bestuurder
Het is zo ontzettend belangrijk dat mensen die getroffen zijn door kanker en hun naasten ergens terecht kunnen voor een goed gesprek, opgevangen kunnen worden en terecht kunnen met een lach en een traan. De vrijwilligers van Inloophuis Passie zijn daarvoor onmisbaar. Een organisatie om trots op te zijn in onze stad!
Historie
“Kanker heb je niet alleen maar samen”
In Nederland krijgt 1 op de 2 mensen te maken met kanker. Op dit moment zijn er 800.000 (ex-) kankerpatiënten in Nederland, in 2030 loopt dat aantal op naar 1 miljoen.
De impact is groot. De ziekte en gevolgen overheersen het leven en de gedachten, er is behoefte aan een plek waar emoties en verhalen gedeeld kunnen worden.
Inloophuis Passie is zo’n ontmoetingsplaats voor alle mensen met kanker en hun naasten in Lelystad en omgeving. Wij bieden een plek waar zij in alle openheid zichzelf mogen zijn, erkend en gehoord worden, elkaar kunnen ontmoeten en terecht kunnen voor ondersteuning.
Inloophuis Passie werd opgericht in het voorjaar van 2013 door Klasien van Olst en Joke Korff. In oktober 2013 kwamen de eerste bezoekers aan huis, op de Hazeleger. Het vinden (en binden) van enthousiaste en betrokken vrijwilligers werd een topprioriteit om de bezoekers nieuwe, waardevolle activiteiten aan te kunnen bieden. En dat gold ook voor het vinden van sponsoren en donateurs om de activiteiten te kunnen financieren en de bekendheid van het Inloophuis te vergroten.
Voldoende financiële middelen en goede PR waren ook belangrijk om van de Hazeleger te kunnen verhuizen naar de gewenste zelfstandige locatie op een centrale plek in de stad. Met brede ondersteuning vanuit de samenleving kon de gewenste stap naar een eigen locatie gemaakt worden. In 2015 kon de nieuwe locatie op de Botter feestelijk geopend worden. Nog steeds krijgen we er veel waardering voor de mooie en sfeervolle plek waar iedereen die te maken krijgt met kanker welkom is.
Vanaf het moment van oprichting werd ook aan de kwaliteit van het Inloophuis gewerkt. Bestuur, vrijwilligers en coördinator kunnen daarvoor een beroep doen op onze branche organisatie IPSO. ( www.ipso.nl )
Een aantal gebeurtenissen had grote impact op de voortgang in het Inloophuis. In 2016 overleed voorzitter Joke Korff. Klasien van Olst nam het voorzitterschap over. Met grote inzet vervulde zij vanaf dat moment meerdere bestuurlijke en coördinerende taken tegelijkertijd. In het eerste kwartaal van 2021 stopte ze en een vrijwel nieuw bestuur trad aan.
De gedwongen sluiting vanwege Corona in 2020 en 2021 was voor bezoekers en vrijwilligers niet gemakkelijk. Het is fijn om weer open te kunnen zijn!
Het is niet eenvoudig om een Inloophuis structureel “in de benen” te houden. We zijn daarom heel blij met de betrokkenheid van gemeente Lelystad, bedrijven, serviceclubs, fondsen, KWF, Roparun en inwoners van Lelystad, die ons steunen met een subsidie, donatie of in natura.
Onze Missie
We zijn er voor mensen die op een of andere manier met kanker te maken hebben.
Onze Visie
We streven naar het realiseren van kwalitatief hoogwaardige, laagdrempelige behoeftegerichte informele zorg dichtbij huis voor alle kankerpatiënten, naasten en nabestaanden in Lelystad.
We dragen dat uit door middel van:
- Je zinnen te verzetten middels allerlei activiteiten: Er worden diverse activiteiten en workshops georganiseerd, die speciaal zijn bedoeld voor mensen die kanker hebben, maar ook voor hun naasten en nabestaanden. We hebben bijeenkomsten voor lotgenoten, voor nabestaanden, voor partners, maar altijd speciaal voor jou. Er zijn ook activiteiten gericht op ontspanning en creativiteit. Voorbeelden van activiteiten zijn hand- of vlindermassage, een kookworkshop, yoga en steenschilderen.
- Door persoonlijke ondersteuning en/of troost te bieden: Kanker heb je niet alleen, maar samen
Als je zelf kanker hebt of hebt gehad of als een dierbare kanker heeft of daaraan is overleden kan dat veel bij je teweegbrengen. Loop je rond met vragen, ben je bang en verdrietig, ben je fysiek of mentaal uit balans of merk je dat de relatie met je dierbaren onder druk staat? Weet dan dat het Inloophuis Passie er voor jou is!
Je kunt bij ons terecht voor een kop koffie of thee en een luisterend oor. Tevens kunnen we adviseren voor professionele hulp. Er is een up-to-date sociale kaart aanwezig zodat wij je ook op de juiste weg voor wat betreft professionele hulp kunnen wijzen.
Positieve Gezondheid
Als je de diagnose kanker krijgt, stort je wereld even helemaal in. Het behandeltraject is vaak zwaar en het lijkt alsof je de regie op je leven helemaal kwijt bent.
Dat hoeft niet zo te zijn. Binnen het Inloophuis Passie geloven wij dat je meer bent dan alleen patiënt, je bent mens en je menszijn wordt niet alleen bepaald door je ziekte.
Wij helpen je de regie op je leven terug te pakken. Het gaat hierbij om het herstel van veerkracht, zingeving en dus eigen regie.
Hoe doen wij dat?
Door middel van een gesprekstool helpen we je om in een verdiepend gesprek een brede blik “naar binnen” te ontwikkelen : hoe is het met je gesteld op de gebieden: lichamelijke functioneren, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen in de maatschappij en dagelijks functioneren.
Op grond daarvan bespreken we met je wat je graag zou willen veranderen, wat daarbij de eerste stap is, wat je zelf kan doen en wie je daarbij nodig hebt. Daar begint de “eigen regie”.
Als je wilt, begeleiden we je bij het uitvoeren van je doelen.
Dit gebeurt door geschoolde mensen.
Onze vrijwilligers

Hannie Reeuwijk
Het is al vaak gezegd en geschreven: “kanker heb je niet alleen, maar treft ook de mensen om je heen”.
Dat heb ik eind 2013 zelf mogen ervaren toen ik de diagnose lymfeklierkanker kreeg.
Ik heb toen gezien en gemerkt wat ’n enorme impact dat op je omgeving heeft en hoe iedereen dat weer op z’n eigen wijze beleeft en verwerkt.
De ervaringen die ik in die periode heb opgedaan, hebben mij ervan overtuigd dat ’n luisterend oor, empathisch vermogen, betrokkenheid en afleiding, een ontzettend belangrijke rol spelen.
Het Inloophuis Passie is een ontmoetingsplaats waar ál die elementen samenkomen en daarom heb ik mij ook aangemeld als gastvrouw.
Ik hoop dan ook op een positieve en waardevolle manier iets te kunnen betekenen voor mensen die met kanker geconfronteerd worden of zijn.
Later ben ik gevraagd om voorzitter te worden en heb ik daar volmondig ja op gezegd.

Johan Tijink
“Onmisbaar in de huidige samenleving waarin te vaak geen “rust” te vinden is wanneer je direct of indirect met kanker te maken krijgt. Je komt in je leven op een punt waarop je je gaat realiseren dat alles zo maar anders kan worden wanneer kanker levens volledig op zijn kop zet.
Ik werd gevraagd als algemeen bestuurslid en het voelt goed om dit unieke project in Lelystad met mijn kennis te mogen ondersteunen.”

Peter van der Mee
Twee ouders en twee schoonouders verloren aan kanker.
Daarnaast nog vele familie en kennissen.
Ik heb dus (te) veel te maken gekregen met deze vreselijke ziekte.
Vooral de machteloosheid is uitermate frustrerend.
En als ik dan eindelijk iets terug kan en mag doen, in de vorm van bestuurslid van het
Inloophuis Passie, dan grijp ik deze kans met beide handen aan.
Ik hoop dat ik voor lange tijd verbonden zal zijn aan deze prachtige organisatie.

Joke Stoop
Wie krijgt er niet met kanker te maken? Een melanoom en andere woekerproblemen op de huid hebben mij geleerd dat de machteloosheid en onzekerheid enorm zijn. Laat staan als de ziekte erger is. Fijn als je dan ergens terecht kunt met je verhaal, zomaar voor een praatje of voor een leuke activiteit.
Daarom ben ik blij, dat ik kan bijdragen aan het Inloophuis als secretaris en overige ondersteuning.

Munda Tromp
“Kanker heb je niet alleen, maar je kunt je heel alleen voelen. Een ziekte die niet alleen de persoon zelf treft, maar ook de partner, de kinderen en dierbaren om de patiënt heen. In 1984 overleed mijn man aan kanker, 36 jaar jong, en ook mijn vader is er aan overleden toen ik 13 jaar was. Vanuit deze ervaring weet ik hoe belangrijk het kan zijn dat er een plek is waar er naar je geluisterd wordt als je er behoefte aan hebt, waar lotgenotencontact mogelijk is, en waar je ook iets anders kunt doen dan praten. En daarom besteed ik tijd aan dit vrijwilligerswerk, omdat ik zin wil geven aan wat in mijn rugzak zit en zo, al luisterend, wellicht een anders last wat dragelijker wordt.”

Maureen Bohncke
“Wanneer je emoties met anderen deelt kan het helend werken voor diegene die het verdriet moet verwerken. Ook ik heb dit ervaren en daarom wil ik een luisterend oor bieden in deze moeilijke periode in hun leven.”

Sipke de Jong
Nadat mijn vrouw aan kanker was overleden, kwam ik enige tijd daarna toevallig op de website van het inloophuis. Aangezien ik uit eigen ervaring weet dat praten met anderen erg belangrijk is wanneer je wordt geconfronteerd met kanker heb ik mij aangemeld als gastheer. Door te luisteren en betrokkenheid te tonen hoop ik dat de gasten die het inloophuis bezoeken, omdat zij zelf of familieleden te maken hebben gekregen met kanker, zich thuis voelen in het inloophuis.

Alide Vosselman
Ik hoorde over het Passiehuis en wat daar allemaal voor mensen met kanker gedaan wordt.
Ze vinden een luisterend oor, betrokkenheid, een veilige omgeving.
Zeven jaar geleden is een nichtje van mij, nog maar 45 jaar, aan kanker overleden. Ik weet hoe belangrijk het is je verhaal kwijt te kunnen.
Daardoor ook wil ik voor mensen met kanker iets betekenen. Door te luisteren en te ondersteunen waar mogelijk is.
Zo wil ik van mijn vrije tijd een waardevolle tijd maken.

Thea Vissers
omdat u durft
omdat u doet
omdat u gaat
vol goede moed
grote kans dat wij in ons Centrum
iets voor u kunnen betekenen
we verwelkomen u heel graag
‘k hoop dat ik u eerdaags begroet