Home » Het verhaal van Joke

Het verhaal van Joke

Joke is op donderdagochtend 7 september 2023 op 74-jarige leeftijd in Hospice De Regenboog in Nunspeet overleden. In overleg met Ton, haar man, mogen we dit artikel laten staan op onze website. Wij vinden dat heel fijn en zien deze publicatie als een eerbetoon aan Joke.

Joke van Kesteren-Zwirs vertelt over haar ervaringen als bezoeker van het Inloophuis in Lelystad. 

In 2019 wordt zij gediagnostiseerd met eierstokkanker in een vergevorderd stadium. Zij belandt in een rollercoaster van behandelingen en emoties. Gelukkig slaan de behandelingen goed aan. Daarna begint het verwerken en de zaken op een rij zetten. Daar gaat ze enthousiast mee aan de slag. Onder het motto “Vier het leven”. 

Maar het blijkt dat je in een gat valt en tijdens de zoektocht naar hulp geconfronteerd wordt met lange wachttijden. Care for Cancer biedt uitkomst. Maar ook het Inloophuis Passie. Ze leest een artikel in de Flevopost over bewegen op muziek. Ze doet mee, blijft na afloop koffie drinken en komt in gesprek met de anderen. Daar is ze enthousiast over en ze besluit zich in te laten schrijven als bezoeker zodat ze via de mail de nieuwsbrief ontvangt en informatie over activiteiten. 

 Het voelt voor haar als een warm bad. Door de aandacht onderling maar ook van de gastvrouwen en gastheer. Deze zijn goud waard in haar ogen, bieden je alle ruimte en gelegenheid om te praten over waar je op dat moment behoefte aan hebt. Dat helpt om je beter te gaan voelen. 

Ondertussen volgen iedere drie maanden controles, ook op de tumormarker. In november 2021 wordt een verhoging geconstateerd. Uit de scan blijkt dat er toch weer een tumor zit en behandelingen weer nodig zijn. 

Tijdens die periode heeft ze in het Inloophuis Passie veel steun gehad aan de contacten met de lotgenoten. Je vindt herkenning en steun, relativering, tips, humor. Maar ook een ernstige noot. De verbinding met de anderen, zowel de mensen die zelf ziek zijn maar ook met de nabestaanden en de naasten van zieken. Je kunt en mag alles uiten wat je wilt en waar je behoefte aan hebt. Ook één op één of in de groep. De vele workshops , o.a. kookworkshop, creatief, massage en bewegen, bieden veel afleiding. 

Het is mooi dat Inloophuis Passie je het gevoel kan geven dat je niet alleen staat in het proces van deze ziekte.