Home » Laatste nieuws » De Mont Ventoux zit in mijn dna

De Mont Ventoux zit in mijn dna

De beklimming naar de top van de hoge berg Mont Ventoux in Zuid-Frankrijk, staat symbool voor de zware strijd tegen kanker. De Stichting Groot Verzet tegen Kanker zorgde er sinds 2007 voor dat er al miljoenen euro’s zijn opgehaald voor onderzoek naar kanker. Vanuit Inloophuis Passie in Lelystad strijden twee Lelystedelingen mee. Cees Mulder loopt op donderdag 7 september de berg op en Gerrit de Noord beklimt ‘de kale berg’ op vrijdag 8 september met de fiets. ‘Het is een onbeschrijfelijke ervaring’, zegt Gerrit de Noord.

Inloophuis Passie is er voor mensen met kanker, mensen die herstellend zijn van deze ziekte en hun naasten. ‘Het doel van het Inloophuis? Een luisterend oor bieden en je gedachten even verzetten’, vertelt Cees Mulder. Hij weet namelijk als geen ander hoeveel steun het geeft om over de ziekte te praten met anderen. ‘Mijn vrouw kreeg in 2011 borstkanker. In die periode meldde ik mij aan bij Inloophuis Passie om hier met lotgenoten over te praten. Als iemand namelijk in het gezin kanker krijgt, heeft het hele gezin ermee te maken. Helaas heeft mijn vrouw de ziekte niet overwonnen en is ze vier jaar geleden overleden. Daarom ben ik extra gedreven om die berg te beklimmen!’

Kanker de wereld uit!

Gerrit de Noord beklimt dit jaar al voor de zevende keer de berg. Met zijn enthousiasme over deze ervaring, heeft hij voor de coronaperiode Cees ook ‘besmet’. ‘Ik wilde graag iets terug doen voor Inloophuis Passie, omdat ze mij jarenlang zoveel goeds geven. Daarnaast mogen er ook wel wat kilootjes af’, grapt Cees. Vorig jaar liep hij voor de eerste keer de berg op. ‘Ik zei direct daarna: “Dit doe ik nooit meer!” Maar later denk je daar toch weer anders over. Het is iets om naar uit te kijken. Iedereen is daar voor hetzelfde doel: kanker moet de wereld uit!’

Speciale uitzonderingen

Vanuit zijn jeugd vond Gerrit de Mont Ventoux al een fascinerende berg. Toen hij 65 jaar werd, besloot hij de berg voor het eerst te trotseren. ‘Het is een fantastisch goed doel. De helft van het ingezamelde geld gaat direct naar KWF Kankerbestrijding en het andere deel gaat naar het eigen uitgekozen goede doel: Inloophuis Passie dus’, zegt Gerrit vol overtuiging. Na de vijfde keer de berg te hebben beklommen, zou hij eigenlijk stoppen en teamsupporter worden. Dit liep alleen een beetje anders. Vorig jaar wilde de zoon van Gerrit namelijk voor het eerst meedoen aan de tocht, hierdoor kon hij zelf natuurlijk niet achterblijven. Dus dat werd zijn zesde keer! Dit jaar maakte hij weer een uitzondering. ‘Het zinde me niet dat er vanuit het inloophuis geen fietsers waren. Ik móest dus nog een keer meedoen; mijn zevende keer’, lacht Gerrit.

Indrukwekkend

Wat de tocht volgens de twee Lelystedelingen zo fascinerend maakt, is de samenhorigheid van mensen die allemaal op hun eigen manier geconfronteerd zijn met kanker. ‘Er wordt altijd een minuut stilte gehouden, dat is heel indrukwekkend’, vertelt Gerrit. Cees benadrukt de intimiteit, omdat het kleinschalig is. ‘Het is niet uit te leggen in woorden, je moet het zelf ervaren.’

De berg beklimmen is niet zomaar gedaan. ‘De laatste zes kilometers zijn het zwaarst, omdat je in elke grote bocht de finish al kan zien. Je gedachten gaan dan alleen nog maar naar degene die je aan deze slopende ziekte verloren hebt. Het is net alsof je op een maanlandschap fietst of loopt, dat maakt het wel heel boeiend en speciaal’, zegt Gerrit. Met als kers op de taart is er in de avond een feest, dat zorgt voor verbinding en mooie, emotionele gesprekken. ‘Deze tocht zit nu in mijn dna, dat wil ik zolang mogelijk vasthouden!’, laat Gerrit weten.

Stille hoop

Cees en Gerrit willen zoveel mogelijk geld ophalen om verder onderzoek naar verschillende soorten kanker mogelijk te maken. ‘Iedereen krijgt namelijk vroeg of laat in zijn of haar leven te maken met kanker, het grijpt dus iedereen aan. Er is veel geld nodig om ervoor te zorgen dat deze rotziekte in de toekomst te genezen is’, zegt Cees. Ook Gerrit blijft optimistisch: ‘Ik heb de stille hoop dat we dit met elkaar kunnen doen. Het is klein, maar toch ook heel groots. Ieder jaar krijg ik weer kippenvel van alle donaties en lieve woorden én daden’, zegt Gerrit geëmotioneerd, maar trots.

Wil jij het team van Inloophuis Passie steunen en daarmee ook KWF Kankerbestrijding? Doneren kan via: https://www.grootverzettegenkanker.nl/ , team Inloophuis Passie.

Ander nieuws dat je misschien leuk vindt